Zinvol werk is werk dat een positieve invloed heeft op je leven en dat van anderen. Het geeft je het gevoel dat je bijdraagt aan iets dat belangrijk is en dat je een verschil maakt. Zinvol werk is werk dat je motiveert en energie geeft, omdat het aansluit bij je interesses, vaardigheden en waarden.
Maar zinvol werk gaat verder dan alleen maar leuk werk. Zinvol werk kan ook uitdagend en moeilijk zijn, maar het geeft je wel een gevoel van voldoening en zingeving (what’s in a name). Het gaat erom dat je werk doet dat je een gevoel van betekenis geeft. Niet alleen omdat je dan logischerwijs vrolijker naar je werk gaat, maar het is ook de basis voor een persoonlijke groei en een gezonde portie zelfvertrouwen.
Het is ook een zeer persoonlijke momentopname: wat voor de één een z.g.n. bullshit job is, kan voor de ander belangrijk, zinvol werk zijn. Ter illustratie: Europees gezien vinden Nederlands dat ze best zinnig bezig zijn zo op een gemiddelde werkdag. Zo vond arbeidssocioloog Fabian Dekker dat slechts 5% van de Nederlandse beroepsbevolking van mening is dat ze een ‘bullshitbaan’ hebben, terwijl dat voor bijvoorbeeld Spanje al 12% is.
Toch zijn er wel een paar factoren die bepalend zijn t.o.v. hoe jij je over je werk voelt.
Waar hecht je waarde aan?
Inkoppertje, maar wel goed om eens bij stil te staan: je werkt aan een dienst of product waar jíj waarde aan hecht. Dit verschilt sterk per persoon, maar ook voor jezelf kan dit best lastig zijn om in te vullen, zeker aan het begin van je loopbaan. Het is dan ook zeker niet erg om een keer de conclusie te trekken dat een de keuze voor een baan toch niet goed aansluit bij wie jij bent.
Kun je zelf waarde toevoegen?
Ook als je wel een baan hebt waar je duidelijk achter de dienst staat, is het belangrijk dat je gevoel hebt dat je een wezenlijke bijdrage kunt leveren aan die dienst.
Dan hebben we het niet alleen over de stagiaire die bij een ‘super tof, maatschappelijk betrokken ‘scale-up’’ alleen maar de koffie mag halen (laten we hopen dat die toestanden sowieso niet meer bestaan). Denk ook maar eens aan de maatschappelijk werker die alleen maar gegevens aan het invoeren is, en nauwelijks een cliënt spreekt, of de verpleger (m/v) die door werkdruk niet meer het gevoel heeft patiënten de juiste aandacht te kunnen geven.
Een typische factor die minder met het werk, en meer met de werkplek te maken heeft. Het kan daarom lonen om goed uit te zoeken of dat bij een andere werkgever niet anders kan, wanneer je in een dergelijke situatie zit. Het is namelijk een ware motivatie-sloper.
Ervaar autonomie in je werk
Niets zo waardevol als het gevoel dat je zelf het stuur in handen hebt. Of, althans, dat je redelijk zelfstandig je werk kunt uitvoeren, ideeën kunt aandragen en bepaalde beslissingen kunt nemen. Mist dit binnen je werk, of heb je te maken met een micromanager die elk detail zelf graag invult, dan kan dat behoorlijk claustrofobisch zijn. Het zorgt er ook voor dat je je werk als minder zinvol ervaart. Immers, als iemand anders álle beslissingen neemt of details invult, dan voeg je naar je gevoel ook minder waarde toe.
Doorgroeien in je functie
Om terug te komen op het punt dat we aan het begin van deze blog maakten: Zinvol werk mag ook best moeilijk en uitdagend zijn. Precies op het snijvlak van wat je kan en wat je nog kan leren gebruik je je vaardigheden optimaal. Die uitdaging geeft voldoening en draagt bij aan het gevoel dat je zingeving vindt in je werk. Je blijft je namelijk verbeteren, nieuwe vaardigheden bijleren en zo groei je door, iets wat altijd zinnig is.
Advies over zinvol werk
Vraag jij je ook wel eens af wat je nou eigenlijk zinvol werk vindt, en of je huidige baan aan die wensen voldoet? Onze consultants, hebben ruime ervaring en kennis van jouw vakgebied. Zij weten als geen ander of jouw doelen en ideeën met betrekking tot zinvol werk aansluiten bij de werkgevers waar we veel mee samenwerken.
Zoek daarom gerust eens contact met ze op, ze gaan namelijk graag het gesprek met jou aan. Dat vinden wij namelijk dan weer zinvol werk!