De week van de werkstress, de generatie met keuzestress…

Geschreven door:
Manon Schoneveld
19-11-2015

Afgelopen week organiseerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de tweede keer de “Week van de Werkstress”. Stress op de werkvloer geldt als beroepsziekte nummer 1. De aandacht ging vooral uit naar jonge volwassenen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar.

In de krant las ik dat onderzoekers stellen dat juist deze groep het grootste risico loopt op een burn-out. Openheid over werkstress en werkplezier zouden de symptomen van een burn-out kunnen verminderen.

In een volle trein van Amsterdam naar Leiden liet ik de regels op mij inwerken en realiseerde mij dat ik precies midden in deze leeftijdscategorie val. Heb ik last van werkstress? Of zou ik deze werkstress, als beginnende dertiger, ook breder kunnen trekken?

Ik ben opgegroeid in een klein boerendorpje in het oosten van het land. Er is daar één supermarkt, één kerk en één café. Heerlijk simpel. Een aantal jaren later verruilde ik het dorpse leven voor de grote stad: Amsterdam. Ineens waren er tal van mogelijkheden tot mijn beschikking en kon ik kiezen tussen honderden restaurantjes, koffietentjes en verschillende uitgaansmogelijkheden. Dacht je dat je klaar was wanneer je een keuze had gemaakt naar welke film je ging, moest je ook de bioscoop nog kiezen….

Aan de andere kant zou je kunnen zeggen, wees blij dat je al deze mogelijkheden überhaupt hebt en zo ‘rijk’ bent om hierin een keuze te mogen maken. Ik, als consulent arbeidsmobiliteit, kom vanuit de praktijk in contact met medewerkers die voor veel grotere keuzes komen te staan. Keuzes waarbij de impact veel groter is dan wanneer je praat over een broodje kopen op de Albert Cuyp of op de Westermarkt.

Het gaat bij deze medewerkers niet om de hoeveelheid mogelijkheden die zij hebben, maar om de impact die organisatiekeuzes hebben op jou als medewerker. Reorganisaties ‘dwingen’ medewerkers tot het maken van keuzes: ga je als medewerker mee in de reorganisatie en de onzekerheid die daarmee misschien gepaard gaat? Zoek je intern naar andere mogelijkheden, of zie je deze verandering juist als een kans om jouw loopbaan extern te vervolgen?

Om in een dergelijke situatie een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om alle leefgebieden goed te onderzoeken en er achter te komen waaruit jij jouw werkplezier haalt. We hebben het hier niet over restaurantjes en films, maar over serieuzere zaken als: wat doe je als je je baan verliest? Na jaren jezelf weer “moet” oriënteren op de arbeidsmarkt? En je ineens te maken krijgt met een lager inkomen, omdat je van branche switcht?

De consequenties van jouw keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, dienen zich aan en ineens lijkt “onzekerheid” de enige zekerheid die je hebt. Natuurlijk kan anderzijds een dergelijke situatie hèt moment zijn om eindelijk eens goed stil te staan bij jouw loopbaan en te onderzoeken wat jij nu daadwerkelijk wilt. Wie weet vind jij dan een baan waarbij je het gevoel hebt nooit meer te hoeven werken. Dag werkstress!

Geschreven door: Manon Schoneveld
Op persoonlijke titel geschreven

Reageer

Henri Gulickx
19 november 2015

Goed verwoord, in de transportsector kampen duizenden mensen met dit probleem.

Eugenie Groenewegen- Nelstein
19 november 2015

Inspirerend dit artikel. Is het een idee om samen een pilot op te zetten? Vast en zeker komt daar een traject uit voort voor preventie en maatwerk bij voortdurende stress.

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod