Wat verwacht jij van je werkgever in 2023?

Geschreven door:
Jasper Tolsma
30-01-2023

Nieuw jaar, nieuwe mogelijkheden. De krapte op de arbeidsmarkt lijkt iets af te nemen en hoewel er door externe omstandigheden best wat economische onzekerheid heerst, zal ook in 2023 het personeelstekort een belangrijke rol spelen.

Dat is een uitdaging voor bedrijven, maar voor jou als werknemer een prettige situatie om in te zitten. Er is wat te kiezen, zo gezegd.
Dat de strijd om goed personeel te behouden lastiger is dan ooit bewijzen de cijfers van Q3 2022: ruim 404.000 mensen wisselden daarin van baan. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden! Ook in 2023 verwacht 44% van de werkgevers dat ze moeilijk personeel kunnen vasthouden.
Dat betekent ook dat de inzet die je van je werkgever kunt hebben aan het veranderen is.

In een schaarse markt personeel behouden of aantrekken betekent immers dat werkgevers zich moeten onderscheiden. Dan is een competitief salaris alleen niet meer genoeg. 

Voor Matchpartner betekent dat onder andere nog meer persoonlijk contact, met kunde en kennis jullie ondersteunen en faciliteren daar waar mogelijk.  

Maar er zijn meer trends te ontwaren waar je eens aan zou kunnen denken wanneer je op zoek bent naar een volgend project:

Werk-privébalans

Tijdens de grote thuiswerkpandemie van 2020 werd al duidelijk dat voor veel mensen thuiswerken een prima optie is voor een dagje of twee per week. Hoewel ook meteen de nadelen van thuiswerken duidelijk werden, lijkt het werken op afstand toch een blijvertje: nog steeds werkt 40% van de werknemers wekelijks thuis. Bekijk ook eens of je gemakkelijk een middagje thuis kunt werken of vrij kunt nemen, bijvoorbeeld wanneer je een ziek kind op de bank hebt zitten.

Behalve thuiswerken zijn flexibele werktijden en deeltijdwerken een populair item wat betreft de werk-privébalans. Zeker deeltijdwerken, sowieso al de favoriete bezigheid van Nederland – we zijn er Europees kampioen in, is mateloos populair: bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking werkt deeltijd.

Werkgeluk

Naast de praktische zaken wordt werkgeluk ook steeds belangrijker. Dat klinkt abstract, maar je kunt aan een aantal zaken denken:

Gezondheid: biedt een werkgever ruimte om aan je gezondheid te denken. Dat kan in de vorm van een ergonomische werkplek en een schaal appels in de kantine tot sportschool abonnementen en wandelpauzes. En hoe zit het met de mentale gezondheid? Is er voldoende grip op de werkdruk en stimuleert een werkgever een positieve, coöperatieve werksfeer?

Het is ook goed om je eens af te vragen: kan ik terecht bij mijn leidinggevende op het moment dat ik ergens tegenaanloop?

Loopbaanontwikkeling

Een leven lang leren is de norm geworden, het is daarom belangrijk te kijken of jij de opleidingsmogelijkheden krijgt die jij nodig hebt en of / hoe een werkgever daarin voorziet. Dit is ook een mooi onderhandelpunt voor bij je arbeidsvoorwaardengesprek.

Last but not least: zinvol werk.

40 uur op kantoor zitten voor een baan waar je weinig voldoening uit haalt is niet goed voor jou én je werkgever. Het is belangrijk dat je werkinhoudelijk werk doet waar jij gelukkig van wordt en jij jouw talenten daarbij optimaal gebruikt. Het helpt daarbij als jij je herkent in de missie en visie van de opdrachtgever. Jezelf inzetten voor een zaak die jíj belangrijk vindt maakt het werk natuurlijk wel een stukje makkelijker. 

Matchpartner is als detacheerder natuurlijk ook (jouw) werkgever. Wij zijn daarom benieuwd wat jij van ons verwacht in 2023. Waar vindt jij dat we op moeten letten, en wat kunnen we je nog bieden?

Laat het hieronder weten in een reactie. We zijn benieuwd!

Matchpartner biedt volop zinvol werk: in het onderwijs, de zorg, bij gemeentes en in arbo & verzuim. Banen waar jij elke dag de kans krijgt  het beste uit jezelf te halen. Bovendien kies jij de opdracht uit die bij je past: flexibel, op afstand, veel- of juist weinig klantcontact. Wij zoeken de opdracht die bij jóu past!

Bekijk onze vacatures en solliciteer op de baan die bij jou past!

Reageer

Rob Hooff
30 januari 2023

Nog belangrijker is dat wergevers niet bang moeten zijn om mensen van pensioenleeftijd en ÷ werk aan te bieden. Op leeftijd betekent niet fysiek en geestelijk een wrak. In mijn geval werkt alles nog prima, de motivatie en wil is er, echter niets nada werk. Rob Hooff Ex-arbeidsdeskundige

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod