Teambuilding. Volgens sommige managers dé sleutel tot een succesvol, prettig samenwerkend team. Volgens veel werknemers: een verzameling inspiratieloze heidagen bij regenachtig weer, onbegrijpelijke spelletjes of geforceerde borrelavonden (inclusief koude pizza omdat de bezorger te vroeg aanbelde en de presentatie van de teamleider nog maar op slide 13 van de 43 was).
Zoals wel vaker ligt de waarheid ergens comfortabel in het midden: hoogste tijd om dus eens een aantal zaken omtrent dit (nuttige) moetje op een rijtje te zetten.
Teambuilding werkt wél
Om het toch maar even op te nemen voor al die managers die zich inspannen om teams dichter bij elkaar te brengen: mits goed opgezet kan teambuilding wel degelijk een positief effect hebben. Ga er ook maar aanstaan: een groep mensen die elkaar niet kennen, niet noodzakelijkerwijs vrienden zouden zijn, maar wel nauw met elkaar moeten samenwerken tot een soepel opererend geheel maken. Daar komt nog eens bij dat zelfsturende teams steeds populairder worden. Daarmee wordt de noodzaak voor werknemers om goed samen te werken (en voor managers om dit te stimuleren) ook steeds groter.
Gelukkig bestaat er voldoende bewijs voor dat teambuilding wel degelijk een positief effect heeft op de onderlinge samenwerking. Teams die goed op elkaar zijn afgestemd, zijn in staat om beter te communiceren, elkaar beter te begrijpen en elkaars vaardigheden en talenten op waarde te schatten. Dit heeft als resultaat dat er minder conflicten ontstaan en dat projecten efficiënter worden uitgevoerd
Belangrijk daarbij is om goed na te denken over het doel van de teambuilding en daar vervolgens de activiteiten op af te stemmen.
Wat werk niet voor teambuilding
Een cliché dat in ieder geval vermeden moet worden is het idee dat team building alleen maar draait om leuke activiteiten en spelletjes. Het is belangrijk om te beseffen dat team building niet alleen draait om plezier maken, maar vooral om het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerking, communicatie en probleemoplossend vermogen.
Teambuilding is een continue proces: voor de vorm een heidag organiseren en dan hopen dat de boel wel losloopt is een tikkeltje naïef. Een effectief team wordt niet gevormd door slechts één team building sessie, maar door constante inspanningen en aandacht voor het ontwikkelen van de teamdynamiek.
Wacht ook niet met aandacht voor de teamdynamiek tot er een probleem ontstaat. Juist door er tijdig aandacht aan te besteden en het als proces te zien voorkom je juist problemen.
Effectieve teambuilding: de do’s
Wat werkt dan wél goed wanneer je met teambuilding oefeningen bezig gaat? Zoals eerder gezegd: het is vooral belangrijk van te voren al na te denken wat het doel van de sessie moet zijn en voor de sessie is bedoeld. Belangrijke pijlers om daarbij te onthouden zijn:
• Frisse wind: kies bij voorkeur een locatie die niet op (een) kantoor is. In een nieuwe, frisse omgeving krijgen collega’s vanzelf al zin om iets te gaan ondernemen.
• Uitdaging: Een activiteit die mentaal of fysiek een (prettige) uitdaging is noopt tot samenwerken. In de vorm van een puzzeltocht of escaperoom zitten ook nog eens verschillende types taken zodat iedereen een kans krijgt om een bijdrage te leveren. Op die manier leren collega’s ook elkaars vaardigheden en bijdrages waarderen.
• Zorg dat de activiteit aansluit bij het team: Een groep introverte collega’s op een podium een improvisatie-act laten opvoeren schiet z’n doel behoorlijk voorbij. Het doet niets voor de teambuilding en maakt de middag voor iedereen nogal ongemakkelijk.
• Het mag best gezellig zijn. Dat er wel degelijk een serieus doel achter teambuildingsactiviteiten zit, wil niet zeggen dat er niet gelachen mag worden. Graag zelfs!
• Sluit ook vooral gezellig met elkaar de dag af met een etentje of een drankje. Dat nodigt uit om de dag nog eens ongedwongen door te nemen. (laat alleen geen pizza op kantoor bezorgen midden in de power point presentatie)
Het belangrijkste is om vooral te laten merken dat er tijd en aandacht in de dag is gaan zitten en om teambuilding als geheel als een proces te zien. Dat helpt om sceptische collega’s te overtuigen toch gewoon mee te doen en betaald zich in de resultaten meer dan terug.
Heb jij zelf positieve (of juiste hele vervelende cliché) ervaringen met teambuilding? Laat het weten in een reactie, we zijn namelijk erg benieuwd naar jullie ervaringen!