"Organiseren, doorzetten en netwerken"

Geschreven door:
LOI
Terug naar nieuwsoverzicht
In de pers
08-11-2016

Oorspronkelijk gepubliceerd in LOI Magazine

Als je terug in de schoolbanken gaat terwijl je al een gezin, baan of allebei hebt, zijn de drie sleutelwoorden: organiseren, doorzetten en netwerken. Hiermee is de kans het grootst dat je als "oudere student" je doel — hogerop komen, jezelf ontwikkelen, een andere kant opgaan of meer salaris — bereikt.

"De grootste angst van mensen die op latere leeftijd beginnen aan een (tweede) studie is dat ze het niet kunnen inpassen in hun leven", vertelt Miranda van Vliet, die als teamleider bij de LOI allerlei vragen van studenten krijgt. "We helpen ze door tips te geven. Denk aan op gezette tijden studeren, een aparte ruimte inrichten om in alle rust te leren en een oppas regelen voor de kinderen."

Vooroordelen
"Als oudere student moet je tegen veel vooroordelen opboksen", zegt Maarten de Haan, consultant bij werving & selectiebureau Matchpartner. "Mensen denken al snel dat het je niet gaat lukken, maar de wilskrachtigen kunnen het. Zeker als je het naast een baan en gezin doet, moet je het heilige vuur hebben. Daarnaast is het belangrijk om, als je die nog niet hebt, contacten op te bouwen in de sector of bij het bedrijf waar je wilt werken. Dat vergroot de kans dat je na je studie een baan vindt."

Opties
LOI-teamleider Van Vliet krijgt regelmatig de vraag hoe groot die kans is. "Maar het is heel moeilijk om daar uitspraken over te doen", zegt ze. '"Dat verschilt per studie."' De meeste mensen die als   ze al wat ouder zijn een studie volgen, zijn mensen die hogerop willen binnen hun bedrijf of zich laten omscholen, weet de teamleider. Voor die eerste categorie geldt dat ze vaak al uitzicht hebben op een andere functie binnen de organisatie waar ze werken. Anderen blijken vaak al tijdens hun studie een nieuwe baan te vinden. 

Als je studeert en geen garantie op een baan hebt, is het verstandig vooraf je opties te bekijken. "Als je een studie doet met het oog op een andere baan en bedrijven blijken niet op je te zitten wachten, is het treurig", zegt De Haan. "Dus kijk niet alleen welke kant je op wilt, maar praat ook met mensen uit het werkveld. Zo krijg je niet alleen een beeld van wat een bepaalde functie inhoudt, maar ook van je eventuele kansen. En je bouwt meteen een netwerk op."

Breder oriënteren
Studie afgerond, maar kun je geen baan vinden? Dan is het een goed idee je iets breder te oriënteren. '"Werkgevers kijken lang niet altijd naar de exacte opleiding", vertelt De Haan. "Het juiste opleidingsniveau en een afgeronde studie, wat zeker als je wat ouder bent getuigt van een flinke dosis wilskracht, tellen vaak minstens zo zwaar."
 

Reageer

Geen reacties

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod