Werk jij al jaren in arbo en verzuim? Dan weet je hoe dynamisch het vakgebied is. Toch verandert er op dit moment meer dan alleen wetgeving. Organisaties stellen andere eisen aan inzetbaarheid, medewerkers zijn mondiger en de rol van arboprofessionals verschuift. Voor ervaren professionals biedt dat kansen, maar ook de noodzaak om scherp te blijven.
Dit zijn de vijf belangrijkste ontwikkelingen die jouw werk – en mogelijk jouw volgende loopbaanstap – beïnvloeden.
1. Verzuim is niet meer alleen een kwestie van ziekte
De klassieke definitie van ‘ziek is ziek’ verschuift. Mentale belasting, stress, mantelzorg, financiële zorgen – het zijn allemaal factoren die bijdragen aan verzuim, maar niet altijd medisch van aard zijn. Als casemanager, bedrijfsarts of inzetbaarheidsadviseur word je vaker gevraagd breder te kijken dan de medische oorzaak. Daarnaast speelt hybride werken ook een steeds grotere rol. Als hulpmiddel bij re-integratie, maar ook als preventiemiddel of als vervangende werkzaamheid.
Wat dit vraagt van jou: een breder handelingsrepertoire en kennis van zowel preventie als sociale en mentale factoren. Ook samenwerking met HR, leidinggevenden en externe partijen wordt steeds belangrijker.
2. De druk op verzuim professionals neemt toe
De verzuimcijfers stijgen geleidelijk, vooral langdurig verzuim blijft hoog. Tegelijk is er een tekort aan deskundige professionals, met name aan bedrijfsartsen. Dit leidt ertoe dat je in je werk meer dossiers krijgt, complexere casuïstiek en soms te maken krijgt met ethische spanningen tussen belangen van werkgever en werknemer.
Wat dit vraagt van jou: vakvolwassenheid, communicatieve stevigheid en een duidelijke visie op je rol. Organisaties zoeken mensen die kunnen prioriteren, maar ook in lastige situaties professioneel overeind blijven.
3. Wetgeving verandert – en jij moet bijblijven
Van de Wet verbetering poortwachter tot de veranderingen rond loondoorbetaling, second opinions en hybride dienstverlening: de wet- en regelgeving blijft in beweging. Voor werkgevers is het soms lastig te volgen. Als professional ben jij steeds vaker de vertaler én de adviseur.
Er zijn al een aantal wijzigingen geweest die relevant zijn voor jouw werkzaamheden. Zo is hybride werken een van de nieuwe veranderingen binnen de arbo en verzuim. Het biedt hybride werken een nieuwe vorm van inzetbaarheid die in het verleden niet beschikbaar was. Hierbij dient de werkgever tegenwoordig ook een goede thuiswerkplek aan te bieden, wat natuurlijk weer op jouw bordje valt.
Daarnaast heeft de overheid een nieuwe certificeringsplicht voor kerndeskundigen op 1 januari 2025 afgekondigd. Een belangrijk verschil is dat de certificering 2,5 jaar langer duurt dan eerst. Of jouw certificering nog geldt, is afhankelijk van wanneer je hem hebt ontvangen. Indien de certificering voor 1 juli 2022 is afgegeven en op 1 januari 2025 nog steeds geldt, dan zal hij tot uiterlijk 1 juli 2027 geldig blijven.
Op dit moment ligt er een wetsvoorstel bij de 1e kamer. Dit wetsvoorstel verplicht alle bedrijven met 10 of meer werknemers om een vertrouwenspersoon in dienst te nemen. Dit mag een interne- of externe werknemer zijn.
Oud-minister Karien van Gennip van SZW heeft eind december 2023 in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat de medezeggenschap versterkt moet worden, ook op het gebied van arbobeleid. Hoewel het voorstel nog niet door de kamer is, lijkt dit wel waarschijnlijk.
Wat dit vraagt van jou: up-to-date blijven met actuele kennis én de vaardigheid om wetgeving te vertalen naar begrijpelijk en werkbaar advies voor je opdrachtgever of organisatie.
4. Duurzame inzetbaarheid krijgt een bredere lading
Waar duurzame inzetbaarheid vroeger vooral draaide om vitaliteit of scholing, ligt de nadruk nu op het totaalplaatje: werkplezier, zingeving, flexibiliteit en toekomstbestendigheid. Als ervaren arboprofessional heb jij de kans om het verschil te maken, juist door vroegtijdig te signaleren en te adviseren op organisatieniveau.
Wat dit vraagt van jou: overstijgend kunnen denken. Werk je nu nog vooral reactief? Kijk dan of je in je volgende stap meer van te voren kunt bewegen – preventief, strategisch en organisatiebreed. Dit verlaagt het aantal verzuimgevallen voordat ze begonnen zijn.
5. Preventie wordt steeds belangrijker
Waar dit vroeger meer een advies was, is preventie nu een van de belangrijkere tools in je bezit. Hybride werken, maar gezondheidsscreenings kunnen helpen bij het voorkomen van (langdurig) verzuim.
Ben jij klaar voor een volgende stap?
We spreken dagelijks professionals met jaren ervaring in arbo & verzuim. Sommigen zoeken inhoudelijke verdieping, anderen willen meer invloed of juist meer balans. Wat je vraag ook is: De consultants van Matchpartner denken graag met je mee!
Nieuwsgierig naar jouw opties, of wil je weten welke vacatures wij op dit moment hebben binnen de arbo en verzuim? Bereik onze consultant Stephen via de mail op: stephen@matchpartner.nl of bel Stephen op: 0644914355 voor persoonlijk advies.